ארוחת שבועות דלת פחמימות ועשירה בטעמים
אין כמו פחמימה טובה ליד הקפה או כנושא שיחה אם אתם מעוניינים להרים את האנרגיה (וכנראה שבהמשך גם את הקול). אין ספק שפחמימות הן אחד הנושאים הכי שנויים במחלוקת היום בכל הקשור בתזונה נכונה.
הרי כשהלב רעב, הפחמימה קוסמת. אבל האם החיים באמת יהיו ריקים בלי פחמימות? הרשו לנו להפתיע אתכם ולומר שהתשובה היא חד משמעית – לא. בשנים האחרונות תחום התזונה עובר שינוי משמעותי ומציג לנו תפריטים בריאים הרבה יותר, עם מתכונים למנות טעימות באותה המידה ואף יותר ממה שאנחנו מכירים ואוהבים כל כך.
אז מה הסיפור של הפחמימות? ואיך לעזאזל אפשר בלעדיהן? כל התשובות כאן.
ארוחת שבועות דלת פחמימות - המתכונים
פחמימות – יחסי אהבה, שנאה ומה שביניהם
הפחמימות ידועות ביצירת רגשות סנטימנטליים עבור מי שחובב את טעמן. אבל אם נצלול מעט להשפעות שלהן על הגוף שלנו, סביר להניח שנחליט אולי שכדאי יהיה להפחית כמויות.
ראשית כל, חשוב לנו לציין שאוכל טוב הוא אחד ממשפרי מצב הרוח האיכותיים ביותר שזמינים לנו היום,
הוא ללא ספק מנחם כשצריך ובקיצור – אוכל טוב הוא גם לנשמה. כך שהאיזון פה הוא חשוב, לא לאסור ולהגביל מצד אחד. אך גם לא להפריז מצד שני. מעכשיו – עושים את זה נכון (ובעיקר טעים).
תפקידן העיקרי של הפחמימות הוא לספק לתאי הגוף אנרגיה זמינה, ובנוסף הן לוקחות חלק בתהליכי בנייה שונים בגופנו. הפחמימות נחלקות לסוגים שונים של סוכרים, וכך בהתאם משתנה מהירות הספיגה בדם של הגלוקוז (שמקורו בפחמימות השונות).
מכאן ההשפעה של הפחמימות על רמות הסוכר בדם
פחמימות שונות כמו סוכר, ממתקים, שתייה מתוקה, סוכריות, עוגות, עוגיות, דבש, פירות, חלב ויוגורט ממותק נוזלי מתפרקות מהר ולכן גם מעלות במהירות את רמת הגלוקוז בדם שלנו.
פחמימות אחרות כמו אורז, שיבולת שועל, תירס, תפוח אדמה, בטטה, לחם, כוסמת, קינואה ושלל קטניות (כמו עדשים, גרגירי חומוס, שעועית יבשה, שעועית מש ועוד) מתפרקות לאט יותר ולכן יכולות דווקא למנוע עלייה חדה ברמת הסוכר בדם. יש לציין כי בתזונה דלת פחמימות לא נרבה עד כדי נמנע גם מאלו.
קיימת אצלנו משיכה אבולוציונית למתוק, מהסיבה הפשוטה שבתקופות הקדומות יותר, הטעם המתוק היה סממן זיהוי למזונות שמכילים אנרגיה זמינה ואינם רעילים. אכילה של פחמימות מעלה את מצב הרוח וכן גם משרה תחושת שובע.
אז מה הבעיה?
לרוב אנחנו צורכים יותר משאנחנו פורקים. אם פחמימות נועדו לספק לנו כמקור אנרגיה זמין, ואנחנו לא מנצלים את האנרגיה הזו אלא נשארים במנוחה – הגוף הופך את כל האספקה הלא מנוצלת לשומן.
כמו כן, יכולה להתפתח גם תאווה למתוק בכל פעם שרמת הסוכר בדם פוחתות וכך עלולה להתפתח סוכרת.
סוכרת וכבד שומני אלו מחלות שלא היו קיימות לפני דור בקרב ילדים, אך היום אנחנו כבר פוגשים מספיק מקרים בכדי להבין שצריך שינוי. אבל איך?
באמת אפשר בלי?
התשובה היא חד משמעית – כן. או כפי שציינו קודם לכן, גם הפחתה ואיזון יחוללו שינוי משמעותי וניכר.
כשאנחנו מדברים על הפחתה בפחמימות, אנחנו ממליצים על שתי דרכים נהדרות ומועילות לעשות זאת מבלי לפגוע באיכות החיים שלנו, אלא רק לשפר אותה.
הראשונה – שינוי הרגלים בזמן שגרה
לשגרה היומיומית שלנו יש השפעה ישירה ומשמעותית על המצב הבריאותי שלנו, וכן גם על כל מה שמושפע ממנו. הרעיון הוא להחליף חלק מההרגלים המתוקים שלנו להרגלים מעט יותר בריאים כמו למשל:
- "בא לי משהו מתוק" – כולנו מכירים את הדמות הקטנה והמשכנעת שמגיעה פתאום באמצע היום, ולוחשת לנו באוזן שאנחנו עובדים נורא קשה, מוציאים הרבה אנרגיה ושאם כבר למישהו פה מגיע משהו מתוק – זה אנחנו. וברור שמגיע לכם! אז למה לא לקבל אותו מפירות יער עסיסיים בתוספת סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים? הגוף שלכם יודה לכם.
- 'הארוחה החשובה ביום' – בואו ננפץ כמה מיתוסים:
ראשית, אין ארוחה אחת שהיא יותר חשובה מהשנייה (ישנם כל כך הרבה משתנים במשוואה הזו).
שנית, דגני בוקר עתירי סוכר לא ילבישו אתכם בגלימה ויצטרפו אליכם בכיבוש העולם. הם יגרמו לעומס גליקמי ותופעות פחות נעימות וטבעיות. במקום זה, העדיפו יוגורט עם פירות יער או לחם דל פחמימות עם ממרח.
אלו רק שני שינויים קטנים (מתוך רבים אחרים) שיחוללו שיפור משמעותי בגופכם ובתחושות לטווח הארוך.
השנייה – מתכונים בריאים יותר וטעימים ברמות
מספיק שרק חלק קטן מהמנות שיוגשו השנה בארוחת החג יהיו דלות פחמימות, בשביל להבין שאם בוחרים את המתכונים הנכונים – כנראה שרוב האורחים לא יבחינו בשינוי אם לא תגידו להם.
הסוד האמיתי למנה דלת פחמימות שתנצח הרבה מאוד מנות אחרות – הוא במקור המתכון.
קבלו הצצה למתכונים שנכתבו לאחר אינספור בדיקות, שינויים ודיוקים בחסות ידיי זהב וכמיהה אמיתית לאוכל טעים, ברמות הכי גבוהות שיש ⇦ מתכונים איכותיים דלי פחמימות להצלחה בטוחה – מניסיון.
לסיכום, הרצון להתקדם עוד צעד לעבר חיים בריאים יותר, הוא שלכם.
את האחריות על הטעם הנפלא, תשאירו לנו.
חג שמח ובתאבון!